Spoorzone

De westgrens van de middeleeuwse stad

Vandaag stond in het teken van het verder vrij leggen van de Schoolpoort. De toren van de poort is inmiddels vrijwel geheel vrij gelegd en het poortgedeelte komt morgen aan de beurt. Daarna gaan we de fundamenten schoonmaken, fotograferen, inmeten etc...

Binnen in de toren zijn een aantal interessante dingen gevonden zoals een beerton uit de 17e eeuw. Hierin zaten weinig vondsten, maar gelukkig genoeg voor een datering. De beerton zat deels in een oudere gemetselde beerput. Deze beerput dateert uit de 15e eeuw en mogelijk zelfs uit de eerste helft van diezelfde eeuw. Dit komt goed overeen met de  eerste gebruiksfase van de poort na de bouw rond 1400. Opvallend is dat er voornamelijk tafelwaar zoals papkommen en borden in de beer zijn aangetroffen en nauwelijks keukengerei. Dit wijst erop dat er alleen gegeten en niet gekookt werd op deze plek en dat de poortwachters hun eten van thuis meenamen.

Op de foto hieronder zie je een beerput aan de binnenzijde van de schoolpoort. We kijken naar het noorden, de voorkant van de poort is links en stak uit in de gracht.