Opening

Maandag werd de expositie geopend met Romeinse voorwerpen van de nieuwbouwlocatie Hoogwerf bij Naaldwijk. Er zijn een aantal topstukken te zien van de opgravingen die zijn uitgevoerd tussen 2004 en 2008. Voor Marga de Goeij, de nieuwe Westlandse wethouder van cultuur, was dit een eerste kennismaking met archeologie.

Lourens van der Feijst, die jarenlang bij de opgravingen betrokken was, hield een korte presentatie. De techniek liet het helaas afweten, maar zijn bevlogenheid was er niet minder om. Door feit en fictie enthousiast te combineren, schetste hij een beeld van een potentieel conflict over zouthandel, dat middels een bronzen brief van de Romeinse keizer aan de lokale gouverneur Markus Ruttus werd beslecht.

 

Rijke vindplaats

De Romeinse vindplaats in Naaldwijk is één van de rijkste van Zuid-Holland. Nergens zijn bijvoorbeeld zo veel bronzen voorwerpen gevonden als hier. Directe aanwijzingen voor de aanwezigheid van een vlootbasis op of vlakbij de Hoogwerf zijn dakpanstempels. De letters CGPF staan voor Classis Germanica Pia Fidelis. Vrij vertaald betekent dit 'Germaanse vloot die trouw en toegewijd is'. Voorbeelden van deze dakpannen zijn ook te zien in Naaldwijk.

Ook het Historisch Archief Westland draagt een steentje bij met kaarten van boerderij Hoogwerf, waarvan fundamenten tijdens de opgravingen zijn gevonden. Later werd de boerderij omgebouwd tot armenhuisjes. Deze zijn begin 20e eeuw afgebroken om er kassen voor in de plaats te zetten. Ook zijn krantenartikelen te lezen over de opgravingen in de jaren '30. Zo leren we dat professor Holwerda, de toenmalige directeur van het Rijksmuseum van Oudheden, de beschikking had over '12 werkloozen'. Hiervoor was toestemming gegeven door niemand minder dan de minister van Sociale Zaken.

De expositie is tot 30 september te bezichtigen in het gemeentekantoor van de gemeente Westland in Naaldwijk aan de Stokdijkkade 2.