3 augustus 2018

De eerste vrijdag van augustus is de International Beer Day, een wereldwijd festijn voor bier. Bier en Delft waren eeuwenlang nauw met elkaar verbonden. Bier was namelijk in de Middeleeuwen één van de grootste exportproducten van de stad. Vroeger dronk men vooral bier, dit had vooral te maken door het gebrek aan betaalbare en smaakvolle alternatieven. Wijn was vanwege de hoge prijs, weggelegd voor de rijken, dus was bier volksdrank nummer 1.

De oudst bekende brouwerij in Delft komt uit 1210. Delft bleek later in de Middeleeuwen een succesvolle stad voor het bierbouwen. De ligging van Delft langs goed bevaarbare kanalen zorgde voor goedkope import van grondstoffen en was tevens gunstig voor de export van het bier. Het Delftse exportbier was vooral populair omdat het dankzij het veenwater een bijzonder lekkere smaak had gekregen.

In de 15de eeuw telde de stad tweehonderd kleine bierbrouwerijen en rond 1550 was Delft de grootste bouwcentrum van Holland. Halverwege de 17de eeuw nam het aantal brouwerijen landelijk steeds meer af door de veranderende drinkgewoontes. Thee en koffie verving het bier en ook werd wijn steeds meer betaalbaar voor de gewone Delftenaar.

Wil je meer lezen over de bierhistorie van Delft? 20 jaar geleden schreef archeoloog Epko Bult voor cultuurhistorisch tijdschrfit Delf een uitgebreid artikel over de “vergeten bierhistorie” van Delft: