Delfts Blauw/Delftware

Uniek exportproduct

In de Delftse bodem zijn verschillende vondsten gedaan met afbeeldingen van Oranjes erop.

Zo is bijvoorbeeld uit de slotgracht van het huis Altena  een fragment van een majolicaschotel opgegraven. Op dit fragment is Prins Willem III afgebeeld op jonge leeftijd, galopperend op een paard.

Op een faience bord dat werd opgegraven uit de beerput van het weeshuis in het voormalig Sint Barbaraklooster, is op gestileerde wijze met blauwe verf de eveneens nog  jonge prins afgebeeld. Links en rechts van zijn hoofd staan de initialen PW en D3, wat de afkortingen zijn voor Prins Willem de Derde.

Een andere majolicaschotel, die ook uit de slotgracht van Altena werd opgegraven, laat een oudere Willem zien. De schotel is in een zacht paarsroze tint geschilderd. Onder de buste van Willem zijn de initialen van Willem weergegeven: twee door elkaar geschreven V’s die samen een W vormen. Op zijn hoofd draagt hij een kroon, en waarschijnlijk ook een pruik. De kroon verwijst naar de periode dat Willem en zijn vrouw Mary Stuart koning en koningin van Engeland waren. Deze kroning vond plaats in 1689, dus dit bord dateert van ná deze datum. Altena was toen inmiddels een herberg geworden.

De verspreiding van borden in het weeshuis en herberg laat zien dat de populariteit van Willem III onder de gewone bevolking groot was. Zo halen we Oranjes uit de grond naar boven en zien we in deze vondsten de band terug die de Delftse bevolking in de zeventiende eeuw met het Oranjehuis had.