Spoorzone

De westgrens van de middeleeuwse stad

In een eerder blog vertelde ik over dwarsdoorsnedes die we maken van de sporen die we aantreffen, de zogenaamde coupes. Dit doen we niet alleen bij individuele sporen maar ook op grote schaal om de opbouw van de bodemlagen te kunnen bestuderen. Zo'n grote doorsnede noemen we een profiel.

De aanleg van een profiel geeft inzicht in de relatieve ouderdom van sporen en grondlagen. Hierbij is het principe dat jonge sporen hoger liggen dan oudere sporen. Dit noemen we stratigrafie; de stapeling van opeenvolgende grondlagen. Een ander principe is oversnijding: een spoor dat door een ander spoor heen is gegraven is jonger dan dat andere spoor. Dit kunnen we zien in een vlak (bovenaanzicht) maar ook in een profiel (dwarsdoorsnede).

Om dit te illustreren heb ik een panoramafoto gemaakt met daarin de interpretatie van de verschillende grondlagen. Het is een doorsnede van de bodem aan de noordzijde van compartiment 3, ter hoogte van Delftstede. Dit geeft een goed beeld van de verschillende fases die we terugvinden tijdens de opgravingen. Klik met rechtermuisknop op de afbeelding en vervolgens op afbeelding bekijken om de afbeelding op ware grootte te zien.

Voor de volledigheid hier nog een keer de historisch bekende ontwikkelingen van de Delftse stadsverdediging in de middeleeuwen.

1246: eerste stadsrecht van Delft, rondom Oude Delft

ca. 1300-1325: aanleg vesting, eerste vermelding stadsbuitengracht

1354: laatste uitbreiding stadsgrens Delft, huidige binnenstadsgrens

1359: overgave van Delft na beleg door Aelbrecht van Beieren: als strafmaatregel moesten de wallen en poorten worden gesloopt en de stadsgracht worden gedempt

1394: de gracht mocht weer worden uitgegraven en poorten weer gebouwd

1449: waltorens mochten (weer) worden gebouwd