Spoorzone

De westgrens van de middeleeuwse stad

Nadat de brug voor de inrit van de Phoenixparkeergarage was aangebracht kon het ontgraven van het laatste stukje van compartiment 4 beginnen. Dit is precies de plek waar de resten van de Hiëronymustoren in de grond zitten. Bij de aanleg van de diepwanden waren we de voorkant van deze toren al eens tegengekomen. Er was ook al een klein stukje van zichtbaar geworden bij de aanleg van de tijdelijke brug. De resten lagen gelukkig net niet in de weg zodat we deze fundering op een later tijdstip kunnen documenteren, als het in zijn geheel bloot ligt.

Het ontgraven begon achter de resten van de waltoren, aan de kant van de Phoenixstraat. Hier bleken vlak onder het loopvlak andere muurresten aanwezig die bij de constructie van de Hiëronymustoren horen. Het gaat om de fundering van een gemetselde tunnel door de voormalige stadswal heen. Deze gaf toegang tot de begane grond van de toren. De noordelijke kant van deze fundering was niet meer intact, maar de zuidelijke kant was nog compleet. Het uiteinde van deze muur boog diagonaal naar het zuiden af en daar hield daar op. Deze muur zorgde ervoor dat het schuine talud van de stadswal niet in de tunnel stortte. Een soort trechtervormige uitmonding van de tunnel dus, zoals hier. Het einde van de muur geeft dus het begin van het talud van de stadswal aan. Dit is belangrijke informatie waarmee we de omvang van de stadswal kunnen reconstrueren!

De zijkant van de muur was verstevigd met een steunbeer. Er waren ook aanwijzingen voor verschillende verbouwingen van de doorgang. Binnen de tunnel troffen we zelfs nog resten van bestrating aan. Hierdoor weten we ook wat het loopniveau achter de stadswal is geweest. Wellicht kunnen we op basis daarvan ook de hoogte van het gewelf inschatten en daarmee van de stadswal. Allemaal belangrijke puzzelstukjes dus. 

Precies binnen de tunnel is in de 19e eeuw een goot aangelegd. Deze bestond uit een gemetselde boog boven een houten plank. De goot ligt hoger dan de aangetroffen bestrating en was afgedekt met veel puin. Waarschijnlijk is deze dan ook aangelegd toen de doorgang werd gesloopt. Het vondstmateriaal uit dit spoor (o.a. een houten borstel en twee glazen flesjes) kan dus iets zeggen over de datering van de sloop van de toren. Al met al veel informatie over de Hiëronymustoren zonder dat de toren zelf nog aan bod is gekomen!