Afgelopen vrijdag hebben we voor het eerst de workshop archeologie georganiseerd. Tijdens twee sessies konden ingeschreven deelnemers kennis maken met archeologie in de Spoorzone: zelf je handen vuil maken en vondsten doen!Er was zoveel belangstelling voor dat we een groot aantal mensen helaas hebben moeten teleurstellen.

Bij het uitgraven van de Spoortunnel hebben we ondergronds een aantal grote zakken met grond uit de stadsgracht gehaald. We zijn namelijk erg benieuwd wat er allemaal in de stadsgracht te vinden is. Over een paar jaar, als de huidige tunnelbuis klaar is en de eerste treinen ondergronds rijden, wordt een tweede tunnelbuis aangelegd. Deze komt precies op de plek van de oude stadsgracht te liggen. Aan de hand van inhoud van deze zakken kunnen we een inschatting maken wat we straks kunnen verwachten bij de aanleg van die volgende tunnelbuis.

 

 

Door de manier van werken is het bij het project Spoorzone helaas niet mogelijk om open dagen te organiseren waarbij de inwoners van Delft met eigen ogen de archeologie kunnen bekijken. Om toch een vorm van beleving mogelijk te maken hebben we deze workshop georganiseerd, zodat mensen zelf in de grond uit stadsgracht kunnen zoeken naar archeologisch materiaal. Na een rondleiding door het gebouw van de archeologische dienst kregen alle deelnemers een schort, handschoenen, een troffel en een eigen krat vol grond. Hierin zaten allerhande vondsten zoals aardewerk, glas, botten, leer, hout, schelp, pijpekoppen en metaal.

 

 

De deelnemers die zich opgaven waren van alle leeftijden. Er werd zoveel mogelijk uitleg gegeven bij de vondsten: wat het voor voorwerp is geweest, waar het voor werd gebruikt en hoe oud het is. Alle gedane vondsten werden gewassen en in een rek te drogen gelegd. De kwetsbare materialen zoals hout en leer werden apart bewaard. Deze moeten nat bewaard worden tot ze geconserveerd kunnen worden. Al snel zaten de rekken overvol met vondstmateriaal. Van schoenzolen tot bloempotten, van vogelbotten tot spijkers; allemaal afval daterend tussen ca. 1500 en 1800.

Op de dag zelf was er onder andere een reporter van het AD aanwezig die onderstaand stuk in de zaterdagkrant publiceerde (met dank voor toestemming tot reproductie). De grote interesse in de workshop roept om een vervolg. Helaas hebben we maar een beperkte hoeveelheid grond uit gracht gehaald. Het is dan ook de vraag of er nog iets over is tegen de tijd dat een volgende vakantie zich aandient. Als dat niet het geval is zullen we iets anders proberen te verzinnen om mensen meer bij het archeologisch onderzoek te betrekken. Er is nog veel meer te beleven in archeologisch Delft...