Spoorzone

De westgrens van de middeleeuwse stad

Onderdakse ontgravingen

Verleden week zijn de tunnelbouwers gestart met de eerste onderdakse ontgravingen van de westelijke tunnelbuis. Daardoor zijn ook wij al weer een aantal dagen bezig met onderzoek.Hierbij zijn weer een paar leuke dingen aan het licht gekomen! Eerst hebben we een mooi profiel (dwarsdoorsnede van de bodem) kunnen aanleggen waarop goed te zien is hoe de gracht door de eeuwen is opgevuld.

 

Schoolpoort

Verder zijn we ook de fundamenten van de Schoolpoort weer tegengekomen. Natuurlijk was dit geen verrassing; we hebben een deel ervan tenslotte bovendaks ook al onderzocht. Het is mooi om te zien hoe de diepste funderingen zijn opgebouwd. De fundamenten worden weer schoongemaakt, gefotografeerd en ingemeten. Extra leuk is bovendien dat er een aantal scherven zijn aangetroffen onder de funderingen van de poort. Doordat deze scherven gedateerd kunnen worden, geeft ons dit nieuwe informatie over het moment waarop de poort gebouwd is! We hebben nu ook goed kunnen vaststellen dat de poort oorspronkelijk niet als poort is gebouwd, maar als een waltoren: een soort grote versie van de Bagijnetoren. Pas later is er een klein poortgebouwtje naast gemaakt.

 

Kogels

We hebben nog een erg leuke vondst gedaan: bij het afgraven van het profiel kwamen namelijk opeens twee grote ronde kogels tevoorschijn. Deze zijn van natuursteen en zijn waarschijnlijk ooit richting de schoolpoort afgevuurd door een mortier. We zijn nog aan het achterhalen wanneer dit kan zijn gebeurd, maar daar moeten we nog een specialist voor raadplegen!