Spoorzone

De westgrens van de middeleeuwse stad

De aanleg van de nieuwe spoortunnel in Delft wordt door archeologen intensief gevolgd. In december 2010 werd tijdens opgravingen ter hoogte van de Binnenwatersloot een bijzondere vondst gedaan. Hier werden in de gedempte stadsgracht acht kannen en vier borden van tin aangetroffen. Tijdens het museumweekend zijn enkele van de vondsten voor het eerst gepresenteerd. Tin wordt maar zelden gevonden omdat het gemakkelijk kon worden omgesmolten als het versleten was.

De objecten moeten in de tweede helft van de 16e eeuw in de gracht zijn gegooid nadat ze eerst moedwillig waren kapotgemaakt. De sporen van deze vernietiging zijn nog duidelijk herkenbaar. Er is alleen geen slijtage op te herkennen, wat er op wijst dat de objecten nieuw waren toen ze zo oneerbiedig werden behandeld.Maar waarom?

De komende maanden probeert Archeologie Delft met behulp van verschillende vakspecialisten een antwoord te geven op deze vraag. Op dit weblog worden de vorderingen van dit spannende onderzoek bijgehouden zodat u de ontwikkelingen op de voet kunt volgen. Het hele proces zal hier worden bijgehouden onderdelen als het reinigen, monstername, herkomstonderzoek, archiefonderzoek en metaalanalyse. Uiteindelijk zal de complete vondst worden tentoongesteld in Delft Bouwt zodat iedereen het kan bekijken.