Begin 2018 zijn twee middeleeuwse kelders ontdekt door een gat in de vloer in het pand op het Heilige Geestkerkhof 17. Dit gat was ontstaan door verbouwingswerkzaamheden aan het pand van de eigenaren van Café de Oude Jan die het voormalig Griekse restaurant willen transformeren tot een microbrouwerij het ‘Delfts Brouwhuis'. Het gat bleek een onderdeel te zijn van een grote middeleeuwse kelder die in de 19de eeuw was volgestort met puin. Omdat de kelder een bijzondere toevoeging zou kunnen zijn aan de nieuwe brouwerij, is onder begeleiding van Archeologie Delft en Monumentenzorg de kelder in een paar maanden tijd uitgegraven.
De ontdekte kelders blijken uit verschillende perioden te komen. De eerste uit de laat 15de eeuw. De kelder heeft een kruisgewelf waarvan de gewelfaanzetten bewaard zijn gebleven. Het gewelf zelf werd in de 19de eeuw afgebroken toen de kelder om onbekende reden was volgestort. Oorspronkelijk liep de kelder verder door richting de Hippolytusbuurt. Echter, dit deel is afgebroken bij het aanleggen van een winkelvloer aan het begin van de 20de eeuw. De tweede kelder bleek een stuk ouder te zijn en dateert uit de eerste helft van de 14de eeuw. Het is de oudst-ontdekte kelder van Delft! De kelder is rond dezelfde tijd gebouwd als de toren van de Oude Kerk. Het had een tonvormig gewelf en aan beide korte zijden een ingang. De kelder zal met een trap van buiten toegankelijk zijn geweest.
De kelders lagen in de Middeleeuwen niet helemaal ondergronds. Door het verschil in straatniveau tussen het Heilige Geestkerkhof en de Hippolytusbuurt – zo’n 1,3 meter – lagen de kelders aan de kant van het Heilige Geestkerkhof ondergronds en aan de Hippolytusbuurt maar half ondergronds.
In samenwerking met het Delfts Brouwhuis zijn de middeleeuwse kelders op zaterdag 13 oktober te bezoeken tijdens de Open Dag van Archeologie Delft. Meer informatie over de Open Dag? Zie Open Dag Archeologie Delft.