16 maart 2018

Zaterdag 17 maart opent Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft de tentoonstelling Op weg naar Pasen in de Maria van Jessekerk. Tijdens de tentoonstelling zijn Delftse kerkelijke voorwerpen te zien die een relatie hebben met Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen.

Archeologie Delft heeft vier bijzondere objecten in bruikleen gegeven aan de tentoonstelling. De objecten dateren uit de 15e en 16e eeuw. Het gaat om twee pijpaarden tableaus, een kopergravure en een Agnus Dei zegel. De tableaus en de gravure zijn gevonden op de plek van het Kartuizer Klooster aan de Buitenwatersloot en laten onder andere Het Laatste Avondmaal en de kruisiging van Christus op de Calvarieberg zien.

Eén van de topstukken uit de tentoonstelling is het Agnus Dei zegel uit 1485. Het zegel is opgegraven nabij het Doelenplein, waar vroeger het Maria Magdalenaklooster stond. Het van witte bijenwas gemaakte zegel is bijzonder omdat uit de beschrijving blijkt dat het in Rome is uitgegeven door Paus Innocentius VIII. Waarschijnlijk is het zegel door een Nederlandse non mee teruggenomen naar Delft.

Wij zullen ‘op weg naar Pasen’ de getoonde objecten uitlichten in de rubriek Vondsten op onze website.