Opgravingen

Opgraven – archeologisch opgraven – is een vak apart. Het heeft zich in de afgelopen anderhalve eeuw ontwikkeld van veredeld schatgraven tot een hi-tech operatie met draagbare computers, verbonden met GPS-systemen, die bliksemsnel alles in kaart brengen wat er aan het licht komt. En toch is de archeoloog met de kaplaarzen en de schep of de troffel altijd dezelfde gebleven. Iemand moet de voorwerpen oprapen en opbergen, iemand moet van dichtbij kijken hoe de bodem eruit ziet.

De archeologen van Archeologie Delft hebben zelf ruime ervaring met dat traditionele handwerk `in de put’ en met de laatste technische ontwikkelingen. Veel van het graafwerk in Nederland wordt tegenwoordig trouwens gedaan door archeologische bedrijven die daarvoor kunnen worden ingehuurd. Als dat in Delft gebeurd blijft Archeologie Delft het werk begeleiden en beoordelen. Archeologie Delft maakt van al deze losse onderzoeken uiteindelijk het verhaal over het vroegste verleden van de stad.

 

In oktober 2017 heeft langs de Nijverheidsstraat, Nieuw Delft – Veld 8, ten behoeve  van de gebiedsontwikkeling Spoorzone Delft een kleine opgraving plaatsgevonden. Uit vooronderzoek was gebleken dat hier sprake was van een intacte stenen fundering van een gebouwtje met een waterput. Tijdens de opgraving is de fundering van dit gebouw en het direct omliggende gebied volledig vrijgelegd en onderzocht.

Wie rondom Delft de fraaie bakstenen boerderijen uit de zeventiende eeuw bekijkt, kan zich vaak niet voorstellen dat op veel van deze plekken zo’n 900 jaar geleden de eerste boeren er in houten gebouwen woonden. Door vervanging door moderne gemetselde boerderijen met melkkelders, gierputten en mestgoten zijn veel sporen van de oudere gebouwen verdwenen, maar soms, door een gelukkig toeval, is er nog het een en ander bewaard gebleven.

In 1993 werd een tunnel onder de straat van het Oostplantsoen gegraven. Deze tunnel kon onder de weg worden gegraven omdat het wegdek hier nog op de hoger gelegen stadswal ligt. Bij het archeologisch onderzoek konden gegevens over de wal worden verzameld.

Wie op de Grote Markt in Delft met zijn rug naar de Nieuwe kerk gaat staan, kijkt uit op het oude stadhuis. Wie iets van bouwhistorie weet, ziet meteen dan de gevel in "Hollandse renaissance’’-stijl is opgetrokken. Door historisch en archeologisch onderzoek kunnen we de vroegste geschiedenis van de stad voor een deel aflezen aan dit bouwwerk.

Tussen de Binnenwatersloot en Buitenwatersloot lag op de grens van de vanaf circa 1573 een bolwerk. In het najaar van 2016 is hier archeologisch onderzoek naar gedaan.

De ontdekking van het vuurmaken is wellicht de belangrijkste stap in de ontwikkeling van de mens geweest. Maar het gebruik van vuur bracht ook gevaar met zich mee. Je moest er voorzichtig mee zijn in een middeleeuwse stad als Delft.