Spoorzone

De westgrens van de middeleeuwse stad

Door het consequent gebruik van onze metaaldetector zijn de kansen op leuke (metaal) vondsten natuurlijk groter. Ook afgelopen week konden we weer een leuk voorwerp uit de grond halen. Een vishaakje! Op zich is een vishaakje niets speciaals maar het gaat hier om een haakje uit de laat 14e tot vroeg 15e eeuw. Het haakje is van ijzer, helemaal compleet en in een zeer goede conditie.

Het haakje heeft een lengte van 4 cm. en de punt is nog redelijk scherp. Het rechte gedeelte van de haak loopt uit in een plat stuk, palet genoemd. Met dit palet wordt de haak aan een lijn bevestigd. Onderaan het rechte gedeelte, been genoemd, loopt het haakje met een boog naar de punt toe. Bij het door ons gevonden haakje zit vlak onder de punt ook nog een weerhaakje. 

Het principe van het vishaakje en de grove vorm hiervan is al sinds de prehistorie bekend. Ook na de Middeleeuwen is men het vishaakje blijven gebruiken en tot op de dag van vandaag is de vorm nauwelijks veranderd. Het verschil zit tegenwoordig voornamelijk in het gebruikte materiaal.

Het door ons gevonden haakje komt uit de gracht bij de oude stadsomwalling. Dit is natuurlijk geen toeval. De grachten rond de steden waren vaak goed voorzien van vis, mede omdat zij vaak waren verbonden met een rivier. De vissen die waarschijnlijk gevangen werden rond de 15e eeuw zijn: steur, baars, elft en paling. Het is ook mogelijk dat er al zalm in de gracht zwom. Het haakje kan zijn recordvangsten niet vertellen maar we hebben wel een aanwijzing, dat er al vroeg gevist werd in de stadsgracht.