Graafwerk afgerond

Het graafwerk in de eerste tunnelbuis van de Spoorzone is voor ons archeologen nu afgerond. Maar dat betekent niet dat er niets gebeurd! Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het uitwerken van de resultaten van het veldonderzoek. Een onderdeel daarvan is het puzzelen van alle aardewerkvondsten uit de Spoorzone. Dit werk wordt gedaan door onze vrijwilligers.

 

Puzzelen

Met name de zakken met grond uit de stadsgracht bevatten veel vondstmateriaal. Het grootste deel hiervan bestaat uit aardewerk. Al dat aardewerk bestaat weer uit scherven, maar door te puzzelen komen er langzamerhand vormen uit tevoorschijn. En die vormen zeggen weer iets over het gebruik van het aardewerk. De kruiken voor het bewaren of schenken van vloeistoffen; bakpannen, vergieten en kookpotten voor in de keuken; borden, kommen en schalen voor op tafel, om er maar een paar te noemen.

 

 

Waardevol werk

Het aardewerk komt ook uit allerlei verschillende perioden, van de 15e tot de 19e eeuw. Soms is het materiaal in Delft zelf gemaakt, zoals het Delfts blauw en wit, maar soms is het ook van ver aangevoerd. Uit Duitsland het steengoed, maar ook porselein uit China. Al die soorten aardewerk zijn te herkennen aan verschillende kenmerken, zoals kleur, kleisoort, hard of zacht baksel en de vormen. Voordat een specialist naar al die zaken kijkt scheelt het een hele hoop als de scherven zijn gepuzzeld. Een heel waardevol onderdeel van de archeologie dus, en iets dat we zonder vrijwilligers niet zouden kunnen doen!