17 april 2018

Archeologie Delft ondersteunt sinds 2014 de gemeente Zoetermeer bij het opstellen van gemeentelijk archeologiebeleid. Deze samenwerking op het gebied van Archeologische Monumentenzorg wordt nu verder uitgebreid. Vorige week vond de kennismaking plaats tussen beleidsarcheoloog Marjolein Kerkhof en Eline van Rossum, beleidsadviseur Erfgoed en Architectuur van de gemeente Zoetermeer.

In 2014 heeft Archeologie Delft een uitgebreid archeologisch bureauonderzoek gedaan voor de gemeente Zoetermeer. In dit bureauonderzoek hebben wij onderzocht welke bekende archeologische resten aanwezig zijn en welke nog onbekende resten gevonden zouden kunnen worden. Deze ‘archeologische verwachtingen’ zijn verwerkt in een verwachtingskaart, die aangeeft hoe hoog of laag de verwachting is dat er archeologische vondsten in de grond zitten.

Dankzij deze archeologische kennis over de ondergrond van Zoetermeer kan Archeologie Delft gericht advies geven over hoe er bij toekomstige bouwplannen in de gemeente rekening gehouden moet worden met archeologie. Ook zorgen we dat bij archeologisch onderzoek de juiste vragen worden gesteld, zodat nieuwe informatie wordt verzameld. Door de informatie uit verschillende onderzoeken te koppelen kunnen we veel leren over het ontstaan van de stad Zoetermeer.

Naast de gemeenten Zoetermeer en Delft heeft Archeologie Delft ook een adviserende functie bij de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Westland en Lansingerland. We werken daardoor vanuit een regionaal perspectief. Dit heeft een duidelijke meerwaarde omdat veel archeologische bronnen zich niet aan gemeentegrenzen houden. Het is dus belangrijk om over die grenzen heen te kijken. Met de uitbreiding van onze werkzaamheden in Zoetermeer kunnen we dit nog beter doen.

De verwachtingskaart van de gemeente Zoetermeer

De verwachtingskaarten van alle gemeenten vindt u hier: http://archeologie-delft.nl/zaken-en-regels/gemeentelijke-beleidskaarten 

Bekijk hier het archeologische bureauonderzoek voor de gemeente Zoetermeer: http://archeologie-delft.nl/images/egd-dar-dan/dar/DAR124.pdf